Når blir tanker til et problem? 4 metoder til å få mer ro

Mann sitter tankefull i egne tanker ved et bord

Estimert lesetid:  min.

Tanker kommer og tanker går, men kan de være farlig for deg? Tanker er kanskje et av menneskenes viktigste verktøy i hverdagen. Hodet fylles med tanker hele døgnet og aktivitetsnivået i hjernen er høyt selv når vi sover. Moderne mennesker driver med intellektuell problemløsning. 

De neste 10 minuttene vil jeg, Svein Erik fra kronglete.no, vise deg når tanker kan bli til et problem, og gi deg fire metoder til å få mer ro i hverdagen din.

Finn deg gjerne en kopp kaffe eller te. Plasser deg i godstolen eller en annen komfortabel plass og les videre. God fornøyelse!

I denne artikkelen kan du lese om:

Hodet fullt av tanker

Hva er egentlig en tanke?

Tenke, tenking eller tanke er en mental prosess som tillater individer å modellere verden og hanskes med den effektivt ifølge deres objekter, planer, slutninger eller begjær. Ord som refererer til lignende konsepter og prosesser er kognisjon, bevissthet, ideer og fantasi.


Tenking involverer intellektuell manipulasjon av informasjon, da vi former konsepter, engasjerer oss i problemløsning, fornuft og det å ta bestemmelser.

Tenking er en høyere kognitiv funksjon og analyser av tenkeprosesser er en del av kognitiv psykologi - wikipedia.org

Tanker kan med dagens teknologi ikke måles, men vi kan se aktivitet i hjernen ved hjelp av MR bilder* når vi blir bedt om å tenke på en eller flere definerte tanker under en MR skanning. *Magnet- og radiobølgebasert undersøkelse - ingen røntgenstråling

Det er svært vanskelig å måle og reprodusere tankemønstre i hjernen basert på MR-undersøkelser, fordi tanker kan ikke lokaliseres på samme plass i hjernen hos ulike testpersoner. Dette er tilfelle selv når testpersonene tenker på samme tanke. 

Forskere mener at vi tenker mange titalls tusen tanker i løpet av en dag, men du skal vite at det er ikke eksakt vitenskap - det er basert på ren gjetning. 

Alle mennesker tenker negative tanker, som  grubling, bekymringstanker, eller katastrofetanker, men hva er det som gjør at tankene ender opp med å bli et problem?

Når tankene blir til tankekjør 

Er du tilfreds mentalt og psykisk i hverdagen, påvirkes du i mye mindre grad av tankene dine enn om du har psykiske plager. Tankene dine er ikke farlig for deg, men hvor viktig de blir for deg har en sammenheng med hvor mye tid du og fokus du retter mot dem. Bruker du mye tid på tankene dine, spesielt de negative, kan det hele utvikle seg til å bli et problem. Spesielt dersom det går ut over nattesøvnen.

Søvnproblemer er ganske vanlig ved mye tankekjør, et resultat av mye stress og belastninger gjerne over tid. Er du plaget av mange tanker i hodet på en gang blir du veldig sliten i løpet av dagen og kanskje søvnløs om natten. 

Har du problemer med nattesøvnen, ikke vent med å søke hjelp til det er blitt et stort problem. 

Ubehagelige tanker

Ingen liker ubehag. Det er helt menneskelig å unnvike enkelte tanker - ubehagelige tanker. For å unngå ubehagelige tanker brukes gjerne alkohol, trening, spising eller noe annet - alt for å skyve vekk tankene. Problemet med å unngå tanker er at det dessverre fører til at frykten for tanken vil styrkes hos deg.  

Et lite tankeeksperiment  

Er du klar for et lite tankeeksperiment, for å synliggjøre hvor vanskelig det er å skyve vekk eller undertrykke en tanke?

Du kan nå lukke øynene (vent litt og les videre….) i 60 sekunder. Mens øynene dine er lukket, kan du tenke på hva du vil, bortsett fra en rosa elefant. Husk å ikke tenke på den rosa elefanten!

Rosa elephant

Nå kan du starte nedtellingen og lukke øynene.

Hvordan gikk det? Gi gjerne en tilbakemelding i kommentarfeltet nedenfor. 

Strategien om tankeundertrykking virker mot sin hensikt, som du kanskje nå har erfart? Den beste måten derimot for å bli kvitt en tanke, er å ikke holde fast på den gjennom grubling eller å forsøke å skyve den bort. 

En alternativ strategi for å redusere fokus på plagsomme tanker finnes. Bruk mindre tid på det som har skjedd eller skal skje og mer tid på det som skjer nå. Her og nå i dette øyeblikket. Det er like vanskelig som det er enkelt, men med øvelse er det mulig å få til.

Hva er en tankefelle?

Tankene våre er ikke fakta, men kun tanker og bare tanker. Benytter du deg derimot av feilinformasjonen som en tanke eller tankerekke kan gi deg, kaller vi det en tankefelle

Et eksempel på en tankefelle: Du er blitt bedt om å si noen ord om det nye prosjektet på neste mandagsmøte og tenker umiddelbart:

 • Jeg kommer til å få panikk og alt kommer til å skjære seg 

 • Jeg er ikke flink nok og vil fremstå som en idiot

 • Jeg kommer til å få pustevansker og besvime

Går du ofte i denne eller andre tankefeller?

Automatiske negative tanker

Ved grubling tenker du de samme tankene gjentatte ganger, uten å finne en løsning på problemet. Vær oppmerksom på at det er en aktiv handling du velger å gjøre, men ved hjelp av gode “grep”  kan du velge vekk grubling og gjenvinne evnen til å glede deg over nuet. Vi kommer tilbake til det litt lengre nede i teksten.

Slipp tankene fri det er vår - tanker om tanker

Hva skal du egentlig gjøre når tankene spinner rundt oppi hodet? Det er kortsiktige og langsiktige verktøy for å hjelpe deg med dette. 

Nedenfor viser jeg to verktøy som kan være til hjelp for å bryte tankekjør, og to verktøy som kan ha en noe lengre effekt enn akkurat her og nå.

Verktøykassen

Denne verktøykassen inneholder fire tips til hvordan du kan oppnå sinnsro når det koker i topplokket. Verktøykassen er et gratis tilbud forbehold mine lesere og vil kontinuerlig bli forbedret og videreutviklet. I tillegg til verktøykassen vil jeg kunne tilby gratis- og betalingskurs fra min snart tilgjengelige kursportal: 

Fra kronglete.no til “Mindfulness Basert LivsEndring” - mble.no

Abonner på mitt nyhetsbrev, så vil du være den første som får vite når portalen er tilgjengelig for deg - helt gratis!

1. Bryt opp

Når tankene begynner å spinne kan det være hensiktsmessig å bryte opp før det tar helt av! Ved å bryte opp, mener jeg å distrahere deg selv fra tankesurr ved å gjøre noe helt annet. 

Har du lagt deg for natten med tanker som løper løpsk og du får bare ikke sove, du snur og vrir på deg som en propell  - bryt ved å stå opp! 

Lag deg en kopp te, drikk den mens du tenker på noe kjekt. Legg deg umiddelbart etter koppen og hodet er tømt for negative tanker.

På dagtid kan en kopp med te fungere like godt som om natten. En varm kopp med te kan gi en mulighet til å flytte fokuset over til varmen fra koppen, duften fra teen eller hvordan drikken kjennes ut i munnen din. Du får da et lite pusterom når du trenger det som mest. Et bitte lite mellomrom i hverdagen, hvor du “lader batteriene” for en kort stund. 

Ønsker du derimot litt mer futt for å bryte opp fra tankene enn det en kopp te kan tilby?  Hva med å “shake it out”, som Stian Blipp ville sagt det. 

Du kan gjøre som Stian og bølge deg bortover gulvet eller spille en kul låt og bare danse - slippe hemningene og bare “shake it out” på gulvet. Det må bare prøves og merk effekten umiddelbart!

Noe annet du kan gjøre for å bryte opp er å “plapre”. Det er kanskje noe du bør gjøre alene eller sammen med noen som har gjort det tidligere. Denne øvelsen kan være lett å misoppfatte for en uinnvidd tredje person.

Når du merker tanker fra“tanketoget” kommer mot deg i full fart, gjør som følger: 

Reis deg opp og lage noen ekstremt overdrevne grimaser med munnen og ansiktet - stor gjespe lignende bevegelser. Ta noen dype innpust og se for deg at spenninger slipper taket på en laaang utpust, men du lager grimaser og kanskje legger på en lyd (aaaaaooo aaaaaaooooo).

Fremoverbøyd kvinne

Øvelsen kan utvides ved at du bøyer deg fremover på utpust, mens du stryker nedover langs utsiden av beina. Klapper lett på beina mens du sakte bøyer deg opp igjen på innpust. Gjenta noen ganger og avslutt øvelsen ved å riste litt på deg - “shake it out”-light versjon. 

Øvelsen kan virke rar og kanskje litt fremmed, men jeg anbefaler å gi den et forsøk og kjenne effekten i kroppen. 

Slapp spenningene eller tankene taket på deg? Gi gjerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor og gjenta øvelsen ved behov.

2. Prioriteringsmatrise

Dette er et verktøy for å systematisere alle tankene dine knyttet til forskjellige gjøremål. De sorteres i kategoriene viktig og haster. Lag en oversikt over alt som er viktig og haster, samt viktig og ikke haster. 

Er du som meg, gir det best oversikt å skrive det hele ned på et ark og lage en prioriteringsmatrise. 

Her ser du et eksempel på en ferdig utfylt prioriteringsmatrise. Ved å klikke på den, får du frem en tom prioriteringsmatrise, som kan du laste ned og fylle ut med egne punkter.

Ferdig utfylt prioriteringsmatrise

3. Tre minutters pusterom

Dette er en mini meditasjonsøvelse. Den kan gjøres formell hvor du finner deg en plass du kan sitte i ca tre minutter. Alternativ kan du gjøre den uformell hvor du gjennomfører den der du er, med åpne eller lukkede øyne. Øvelsen trenger ikke ta mer enn noen sekunder eller noen få minutter, for å bryte opp og få kontakt med kroppen gjennom pusten din her og nå - vekk fra autopiloten. 

Ønsker du en formell meditasjon kan du høre en her. Den er helt gratis for deg som abonnerer på Lørdagsposten.  

Kvinne mediterer ut mot havet

4. Hvordan sortere tanker? 

Mitt siste tips til deg her i dag handler om å få alle tankene dine ned på papiret, for å så sortere dem i forskjellige kriterier. Har du mange tanker i hodet uten å vite hvordan du kan komme videre, kan tankesortering være en god plass å begynne. Jeg har tidligere skrevet en tekst om hvordan du kan sortere tankene dine. Har du ikke lest den tidligere ta gjerne en titt på den nå.

se video om tankene våre

Video er lånt fra "Kort Fortalt" ->Url: https://www.youtube.com/watch?v=nr7T_PpaiHo

Inntil neste gang, ha en fortsatt god dag i oppmerksomt nærvær.

Svein Erik med håndskrift
 • Mye godt og informativt her, og ting som absolutt bør testes ut. Må forøvrig tilstå at den rosa elefanten dukket opp i det minuttet. 😁
  Ha en fortsatt fin dag. 😀

  • Ja det er en rakker den der rosa elefanten. Prøv gjerne det «Tre minutters pusterommet» 🧘🏻. Ønsker deg også en fin dag videre 😊

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  LAST NED HELT GRATIS

  Stopp grublingen, lær deg å sortere tankene dine!

  Infografikken for sortering av tankene våre er designet og signert av den unge kunstneren fra matgri.no

  >