Hvorfor er oppmerksomt nærvær og bevisste valg viktig?

Estimert lesetid: minutter

Siste oppdatering: august 28, 2021

Svein Erik

Livet er kort og vi har fått det i gave. Oppmerksomt nærvær og bevisste valg er avgjørende for at dagene ikke skal forsvinner som dugg for solen. De neste 7 minuttene vil jeg, Svein Erik fra kronglete.no vise deg hvordan oppmerksomt nærvær og bevisste valg kan være et ekstra beskyttende lag for deg som lever med mindfulness i hverdagen. 

More...

Når du er ung og tror du vet alt, har vi all verdens tid, men det er dessverre bare en illusjon. 

Det er nå du lever - ikke senere, så bruk tiden godt, med tilstedeværelse og aktiv deltagelse i hverdagen. 

Da vil du bedre mulighetene dine for å bl.a. bli mer fornøyd og oppnå mer glede i livet. Ikke la dagene passere forbi, uten at du har tatt aktiv del i livet ditt. 

Praktiserer du oppmerksomt nærvær i dag?

Er du i rute med livet ditt, eller lever du dag for dag og tar det som det kommer? 

Har du staket ut en kurs og lever et godt liv? 

Da er du akkurat der du skal være. Ta et øyeblikk og tenk over om du er der basert på flaks eller om det er bevisste og reflekterte valg, basert på dine verdier, som har ført deg dit du er i dag. Dersom du derimot ikke er helt fornøyd med hvor du er i dag, trenger du kanskje en ny retning?  

Kanskje du har helsemessige utfordringer i livet, som gjør det vanskelig å gjøre store endringer eller lage planer for fremtiden? 

Er du  i en situasjon hvor du må ta tiden til hjelp, gjør det, men gjør det bevisst. La det være en plan i det.

Det er stor forskjell på å skynde seg sakte med en plan, fremfor å bare drifte dit vinden fører deg. Ikke overse alle valgmulighetene du har gjennom livet p.g.a. uoppmerksomhet. Hvor oppmerksom du er i hverdagen vil påvirke hvilke valg du kan ta for fremtiden. 

Hvor ser du deg selv om 5 - 10 år?

Mange har en løselig plan om hvor man ønsker å være i livet om noen år. Det kan være studieplaner, familieplanlegging, relatert til jobb og økonomi eller kanskje en plan for pensjonisttilværelsen.

Det som er viktig er å leve livet bevisst her og nå, mens du arbeider for å nå målene dine.

Det er mye enklere å nå et mål når man vet hva som er målet.

Ingen mål trenger å være hugget i stein, de er retningsgivende og kan endres underveis gjennom å ta reflekterte valg. Det ubevisste valget er basert på å drifte rundt for å se hvor du ender opp - ingen plan. 

Har du en sjekkliste?

De aller fleste av oss lever til vi er gamle og da trenger man mer enn ett mål i livet. 

En liten “bucket list” kan være inspirerende å ha for å få en opplevelse av fremgang etterhvert som du oppnår dine mål. 

Det gir en utrolig god følelse å kunne krysse av punkt på en slik liste. Denne sommeren (2021) har jeg krysset av et punkt på listen min, et punkt som for noen år tilbake virket totalt uoppnåelig. Fra å være avhengig av hjelp for å gå på do, til å nå ha besteget Preikestolen for egen maskin, er for meg nesten uvirkelig.

 For ordens skyld, egen maskin er “apostlenes hester” og ingen flymaskin.

For noen år siden sa min kone til meg at “nå eksisterer du bare, du lever ikke”.

Hun satte ord på tankene mine og det rystet meg dypt. Ikke stikk hodet i sanden, for å vente på hva som skjer eller om noe i det hele tatt kommer til å skje - det er destruktivt for både kroppen og sinnet. Jeg har brukt noe tid på å reflektert over livet den siste tiden, og har innsett at de siste 20 årene, etter jeg ble syk, mer eller mindre bare har forsvunnet. 

Jeg har mange gode minner fra denne tiden, men - 20 år har gått, og hva har skjedd?

Grip øyeblikket og lev ut din “bucket list”

Nå har jeg kanskje 20+ aktive år til i livet mitt, dersom jeg tar gode og bevisste valg.

Ønsker jeg virkelig at de skal skli vekk på samme måte, som de 20 foregående år? Henger du fremdeles med meg her, så er svaret NEI! Sjekklisten min er under oppdatering og nye punkter ramler inn. 

Steder å reise, venner, familie, nye kontakter, kulinariske måltider og kanskje nye høyder å bestige.

På min liste er det punkter som er viktige for meg, og i tråd med mine verdier. 

Har du laget deg en slik liste? Det kan være lurt å tenke gjennom  hvilke verdier du ønsker å prioritere når listen skal utformes. Ved å la verdisynet ditt prege punktene på listen, unngår du at den blir en liste basert på andres øyeblikk publisert på sosiale medier, eller som en kopi av det reklame og kulørt presse presenterer for oss.

Har du innspill til gode punkter eller ideer til en slik liste, skriv gjerne i kommentarfeltet, og ta gjerne med hvorfor det er viktig for deg. Du kan også ta direkte kontakt med meg. 

Tro kan flytte fjell

Uansett om du er kronisk syk eller helt frisk, er det kun du som kan gjøre endringer i livet ditt, som kan påvirker hvor lykkelig og tilfreds du er med deg selv og din livssituasjon.

En liten endring kan over tid gjøre en stor endring for hvordan livet ditt vil se ut i fremtiden. Viktigheten av gode vaner må ikke undervurderes. Leve et liv med større oppmerksomhet og tilstedeværelse i hverdagen, vil kunne tilføre deg bedre selvtillit, velvære og helse.

Du må ha tro på deg selv, da kan selv det umulige bli mulig - du bestemmer.

Start nå, ikke etter lunsj eller i morgen.

Det må være veldig kjipt å ligge i sengen på slutten av livet, for å så oppdage at man glemte å leve mens man kunne. Jeg har passert midtveis i livet mitt sånn statistisk sett, og har fremdeles tid til å foreta en kursendring eller to. Vi har faktisk alle tid til en eller flere kursendringer uansett hvor vi står eller ligger i livet vårt.

Det er aldri for seint.

I praksis har vi alle bare denne dagen, dette øyeblikket. 

Til syvende og sist ligger ansvaret hos deg, ja det er faktisk bare DU som har ansvaret for ditt eget liv. Jeg er selvfølgelig klar over at det er mange ting som er utenfor din kontroll i livet, og det er mye du må akseptere og lære å leve med. Ikke kaste bort energi på å gruble over det. Det er de tingene du kan gjøre noe med som er fokuset her.

Det kan kanskje være litt skummelt, men samtidig gir det en fantastisk god og befriende følelse å vite at du er sjefen over alle sjefer i ditt eget liv. 

Det er mye du kan påvirke i livet ditt ved å ta noen valg, bevisste valg.

Vi lever i den delen av verden hvor det faktisk er mulig. Det burde vært en menneskerett, men det er dessverre ikke det, da mange mennesker lever under dårlige kår, undertrykkelse og forfølgelse. Ikke bli den som sitter igjen med svarteper, liggende i sengen på slutten av livet, for å først da oppdage at du har glemt å leve mens du kunne.

La ditt fulle potensiale skinne og gjennomsyre livet ditt, med dine verdivalg som rammeverk til alt du foretar deg.

Vi er alle unike med ulike roller, mens vi lever på kloden vår. 

Som ellers alltid setter jeg stor pris på om du tar deg tid til å delta i kommentarfeltet.

Med ønske om en fortsatt god dag i oppmerksomt nærvær.

Sign svein erik
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vill du vite mer? Ta en titt på disse blogg artiklene 

>