Mindfulness om høsten

Estimert lesetid: minutter

Siste oppdatering: september 28, 2022

Svein Erik

Høsten er en fin tid hvor naturen rundt oss viser seg fram i all sin prakt med fantastiske farger i forskjellige valør. Det er en tid hvor du formelig kan se forandringer dag for dag og bare nyte det fargespekteret naturen har å by på.

De neste 4 minuttene vil jeg, Svein Erik fra kronglete.no, vise deg hvor fin høsten kan være til å ta i bruk mindfulness eller oppmerksomt nærvær.

Finn deg gjerne en kopp kaffe eller te. Plasser deg i godstolen eller en annen komfortabel plass og les videre. God fornøyelse!

Oppmerksomt tilstede utendørs

Høsten er en gylden mulighet for deg til å være ekstra oppmerksom på alle detaljene som endrer seg dag for dag. Grønt som blir gult, oransje og brunt i tillegg til alle fargene i mellom. Vakker natur som bare deler det den har med oss. Vi kan betrakte, nyte og kjenne på roen som fyller hver celle i kroppen vår når vi er i kontakt med naturen. 

Oppmerksom tilstedeværelse der du er

Det er ikke nødvendig å bo i skogen for å følge med på alle høstfargene, det kan også gjøres i byen. En av døtrene mine startet med å ta jevnlige bilder av et tre, noe som visuelt viser hvordan spillet av farger forandrer seg nærmest mens man ser på. Så velg deg et tre du også, eller noe annet, og ta bilder av forvandlingen - enten i naturens egne omgivelser eller urbant om det passer bedre.
Det er ikke så viktig hvor du er oppmerksom, bare du er tilstede og oppmerksom der du er akkurat nå.

Et tre med litt høstfarger

Foto: Susanne Gripsgård

Et tre med litt mer høstfarger


Et tre med høstfarger


Oppmerksomhet med alle sansene våre

Har du mulighet til nærhet med naturen er høsten en opplevelse for alle sansen våre. Vi kan kjenne varmen fra solen, mens vi lukter på lyngen eller blader i forskjellig valør. Foten som sitter litt fast i myren, lytte til lyden mens du trekker foten forsiktig løs fra myrens lette grep.
Kanskje kommer en regnskur og litt vind. Kjenn og lukt på vinden mens regnet pisker mot ansiktet og du bare er - tilstede.


Ta i bruk alle sansene dine, slipp fantasien løs - det er høst. - kronglete.no


Oppmerksom tilstede innendørs

Høsten er også en tid hvor dagene blir kortere og mørket kommer krypende nærmere og nærmere for hver dag.

Tenn et lys i mørke

Denne årstiden er det naturlig å tilbringe mer til innendørs «når nettene blir lange og kulda setter inn» og da kan man sitte i hver sin krok med hver sin iPad og kose seg eller………man kan sette seg ned sammen rundt bordet. Sammen med andre, som i familie, venner og naboer, mennesker du ønsker å bygge relasjoner til.

Tenn noen lys, det er beroligende å se på, gir en god stemning og en lun atmosfære. Finn fram noe varmt og godt å drikke, som te med honning, kaffe eller kanskje en varm kopp med kakao og la praten gå. Prate sammen ved fysisk tilstedeværelse er nesten en glemt aktivitet, men utrolig livgivende, humør-skapende og kjekt.

En øvelse i oppmerksom tilstedeværelse under slike sammenkomster kan være mange, men en av dem kan være å virkelig lytte når noen snakker. Lytte med hele deg, genuint interessert og ingen tanker om responderende svar - bare lytt og deretter kan du svare dersom det er passende.

Brettspill og tapas

Samle venner og familie til en spillkveld, kan være en fin aktivitet og tilføre deg masse pluss poeng på din mentale helse-konto. Latter, frustrasjon og glede er noen av mange følelser i omløp under en spillkveld uten håndgemeng. Serveres det en liten matbit a la tapas, kan det hele bli en kulinarisk kveld med masse smak og lukter - en drømt for deg som liker å være oppmerksomt tilstede i øyeblikket.

Luktene, teksturen, smaksopplevelsen, ansiktsutrykk, lyder, tanker og følelser er noe av det som kan berike livet ditt når du er sammen med andre og spiller brettspill med tapas - kanskje til og med et lite glass lun rødvin til maten. 

Høstmat

Og helt til slutt

Bruk denne høsten til å utvide eller styrke dine sosiale relasjoner nå når vi går inn i en mørkere årstid. Ikke bli sittende fast i en stol med fjernkontrollen til TV og Netflix på autopilot. Kom sammen med andre mennesker og lev livet nå, ikke vent til «litt seinere, i morgen - kanskje».

Bor du i Bergen eller på Sotra vest for Bergen, har jeg nå en venteliste for deltagere som ønsker å delta på kurset «Bedre hverdagsmestring med mindfulness». Du kan lese mer om det her.

Inntil neste gang, ønsker jeg deg en lun og fin høstkveld i oppmerksomt nærvær.

Svein Erik med håndskrift
  • Tusen takk! Godt å lese det du skriver. 👏😊 Ja høsten er også en fin årstid, om man bare evner å kunne bruke den på en god måte. 😊🍂🍃🍁🕯️

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Vill du vite mer? Ta en titt på disse blogg artiklene 

    >