Hvordan starte med mindfulness meditasjon på 1-2-3

Estimert lesetid:  minutter 

Vil du lære mer om mindfulness meditasjon? Denne artikkelen vil hjelpe deg som nybegynner med grunnleggende prinsipper, teknikker og fordelene ved regelmessig praksis. La oss begynne reisen mot indre ro og økt selvbevissthet sammen.

Viktigste lærdom å ta med seg videre

I denne guiden lærer du å meditere med fokus på pusten og praktisere mindfulness i hverdagen for å håndtere stress og angst. Fordelene inkluderer blant annet bedre søvn, emosjonell balanse, økt trivsel og konsentrasjon. For å opprettholde en god meditasjonspraksis, gjør det til en vane, vær tålmodig og snill mot deg selv, og bruk ressurser for å holde motivasjonen oppe.


Innledning

Hvis du er nysgjerrig på mindfulness og meditasjon, har du kommet til rett sted. Kanskje har du hørt om det fra en venn, sett det i en film eller lest om det på internett, men lurer på hva det egentlig handler om og hvorfor det har blitt så populært i dagens samfunn. La oss begynne med å definere hva mindfulness og meditasjon egentlig er.

Mindfulness betyr å være tilstede i øyeblikket med full oppmerksomhet på det som skjer rundt deg og på det som skjer inni deg. Det dreier seg om å være oppmerksom på tanker, følelser og kroppsfornemmelser uten å bedømme eller la seg rive med av dem.  Dette kan bidra til å redusere stress, øke selvinnsikt og forbedre din generelle trivsel.


Meditasjon, på den annen side, er en praksis som er utformet for å hjelpe deg med å oppnå mindfulness og ro i sinnet. Det er en teknikk for å fokusere oppmerksomheten din og roe ned de urolige tankene som ofte kan hindre deg i å være tilstede i øyeblikket. Meditasjon har positive effekter på kropp og sinn, reduserer stress og angst, øker konsentrasjonen og gir generelt bedre velvære.


“Meditasjon er verktøyet, mens mindfulness er målet” 

Hvorfor starte med mindfulness meditasjon?

Mindfulness meditasjon kan være en verdifull praksis for å ta vare på ditt mentale og fysiske velvære. Ved å være til stede i øyeblikket vil du kunne forbedre din egen selvinnsikt og oppmerksomhet. 

Mindfulness meditasjon handler om å være til stede i øyeblikket og være oppmerksom på tankene og følelsene dine uten å dømme dem. Ved å praktisere mindfulness meditasjon kan du lære å håndtere stress, angst og andre negative følelser på en mer konstruktiv måte. 

Summen av alt dette vil gi deg et potent verktøy for å kunne takle stress bedre i ulike situasjoner.

1-2-3 hvordan starte med mindfulness meditasjon

Hvordan komme i gang?

For å komme i gang med mindfulness meditasjon trenger du ikke mye utstyr eller materiell. Det viktigste du trenger er et åpent sinn og en vilje til å prøve. Du kan starte med å sette av noen minutter hver dag til å meditere. Det er viktig å finne et rolig sted hvor du kan meditere uten forstyrrelser.

Når du sitter i en komfortabel stilling, kan du begynne å fokusere på pusten din. Dette er en enkel, men effektiv måte å starte med mindfulness-meditasjon. Ved å fokusere på pusten din, kan du lære å være mer til stede i øyeblikket og øke din bevissthet.

Det kan ta tid å bygge opp en vanlig praksis, men med tålmodighet og en positiv holdning kan du oppleve de mange fordelene med mindfulness meditasjon.

Når og hvor skal du meditere?

Du kan meditere når som helst på dagen som passer til din timeplan og behov. Noen mennesker velger å meditere om morgenen for å starte dagen med ro og fokus, mens andre velger å meditere om kvelden for å avslutte dagen på en avslappende måte.

Det er også viktig å finne et sted hvor du kan være uforstyrret og rolig. Dette kan være hjemme, utendørs eller på en annen rolig plass.

Det er også viktig å huske på at regelmessig meditasjon er nøkkelen til å oppleve de positive fordelene med mindfulness meditasjon. 

Du kan velge å meditere daglig eller flere ganger i uken, og velge et tidspunkt som passer for deg og din tidsplan.

Hva trenger du for å komme i gang?

For å komme i gang med mindfulness meditasjon, kan du velge å bruke en stol eller en meditasjonspute for å sitte i en komfortabel stilling. En annen ting som kan hjelpe deg å komme i gang, er å finne en veiledet meditasjon eller ta i bruk en mindfulness meditasjons-app. Dette kan gi deg en strukturert tilnærming til meditasjon og hjelpe deg med å utvikle en rutine.

Det er også viktig å huske på at det å meditere kan være utfordrende i begynnelsen. Det kan være vanskelig å fokusere og holde tankene på plass. Men det er helt normalt, og det viktigste er å fortsette å prøve. Ved å være tålmodig med deg selv og din praksis, vil du gradvis utvikle større fokus og oppmerksomhet.

Alt i alt kan mindfulness meditasjon være en verdifull praksis å integrere i din daglige rutine. Ved å ta noen minutter hver dag for å være til stede i øyeblikket, kan du øke din egen bevissthet og velvære. Selv om det kan ta tid å etablere en regelmessig praksis, kan du med tålmodighet og positiv innstilling oppleve de mange fordelene ved mindfulness meditasjon. Så hvorfor ikke prøve mindfulness meditasjon i dag og se hva det kan gjøre for deg?

Øvelser for mindfulness meditasjon

Mindfulness meditasjon kan hjelpe deg med å forbedre konsentrasjonen, redusere stress og øke din generelle trivsel. Det handler om å være til stede i øyeblikket og øke bevisstheten om dine tanker og følelser. Her er noen øvelser og tips som kan hjelpe deg å komme i gang med mindfulness meditasjon.

Hvordan meditere?

Når du skal meditere, er det viktig å finne et sted hvor du kan være uforstyrret og rolig. Sett deg i en komfortabel stilling, og lukk øynene dine. Fokuser på pusten din, og legg merke til hvordan det føles når du trekker pusten inn og ut.

Hvis du merker at tankene dine begynner å vandre, prøv å rette oppmerksomheten tilbake til pusten din. Det kan også hjelpe å si til deg selv, for eksempel “heve” på innpust og "senke" når du puster ut.

Slik mediterer du (steg-for-steg guide)

 1. Sett deg i en komfortabel stilling og lukk øynene dine.
 2. Fokuser på pusten din og legg merke til hvordan det føles når du trekker pusten inn og ut.
 3. Hvis tankene dine begynner å vandre, prøv å rette oppmerksomheten tilbake til pusten din.
 4. Når du puster inn kan du si til deg selv i tankene - “heve” og når du puster ut sier du “senke”. Ca 10% av oppmerksomheten din kan du rette til det du sier, mens 90% av oppmerksomheten din går mot de kroppslige fornemmelsene du sanser mens du puster. 
 5. Mediter i fem eller ti minutter om dagen for å starte.

Mindfulness i hverdagen: Tips for å være tilstede her og nå

Mindfulness meditasjon kan og bør praktiseres i hverdagen. Her er noen tips for å være til stede i øyeblikket og øke din bevissthet.

 • Legg merke til dine omgivelser. Legg merke til fargene, lydene og luktene rundt deg.
 • Fokuser på oppgaven foran deg. Hvis du jobber med noe, prøv å legge bort andre distraksjoner og fokuser på oppgaven foran deg.
 • Vær tilstede i samtalen. Når du snakker med noen, prøv å være tilstede i samtalen og lytte aktivt.
 • Legg merke til  tankene og følelsene dine. Ta deg god tid til å legge merke til tankene og følelsene dine og hvordan de påvirker deg. Prøv å ikke dømme eller analysere dem, men bare legg merke til dem.
 • Bruk pusten din som et anker. Når du føler deg overveldet eller stresset, prøv å fokusere på pusten din for å bringe deg tilbake til øyeblikket.
 • Ta en pause i løpet av dagen. Sett av noen minutter til å ta en pause fra jobb eller andre aktiviteter for å gjøre en enkel mindfulness øvelse eller meditasjon.
 • Gjør hverdagsoppgaver med oppmerksomhet. Prøv å gjøre hverdagsoppgaver som å pusse tennene eller ta en dusj med full oppmerksomhet.

Ved å integrere mindfulness i hverdagen,kan du øke din bevissthet og evne til å være til stede i øyeblikket. Det kan også hjelpe deg å takle stress og angst på en mer effektiv måte. Prøv å sette av tid til å praktisere mindfulness meditasjon hver dag, og se hvordan det kan forbedre din mentale helse og generelle velvære.

illustrasjon mindfulness meditasjon

Fordeler med mindfulness meditasjon

Velkommen til en verden av ro, klarhet og indre styrke! Mindfulness meditasjon er en praksis som har vært brukt i tusenvis av år for å hjelpe mennesker med å få kontakt med seg selv og sin indre visdom. Jeg vil nå åpne dørene på gløtt, for å vise deg noen av fordelene du kan oppnå ved å praktisere mindfulness meditasjon. La oss begynne vår reise sammen.

Fysiske og mentale fordeler

Mindfulness meditasjon har vist seg å ha en rekke positive effekter på både kropp og sinn. La oss se nærmere på noen av disse fordelene:

 1. Redusert blodtrykk: Regelmessig meditasjon kan bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 2. Forbedret søvn: Mange opplever bedre søvnkvalitet etter å ha begynt med mindfulness meditasjon, noe som igjen kan føre til bedre helse og økt energi i løpet av dagen.
 3. Styrket immunforsvar: Meditasjon kan styrke immunforsvaret ved å redusere stresshormoner og øke produksjonen av stoffer som bekjemper infeksjoner og sykdom.
 4. Emosjonell balanse: Mindfulness hjelper deg med å bli mer oppmerksom på dine egne følelser og tanker, noe som kan føre til økt emosjonell intelligens og bedre evne til å håndtere vanskelige situasjoner.

Stressreduksjon og økt trivsel

I en hektisk hverdag er det lett å bli overveldet av stress og bekymringer. Mindfulness meditasjon er en fantastisk måte å håndtere dette på. Her er noen måter mindfulness kan hjelpe:

 • Mindre stress: Å praktisere mindfulness kan redusere stressnivået betraktelig ved å hjelpe deg med å bli mer oppmerksom på tankene og følelsene dine, og lære deg å møte dem på en konstruktiv måte.
 • Økt trivsel: Ved å redusere stress og angst kan mindfulness meditasjon bidra til å øke trivsel og livskvalitet. Du vil kanskje oppleve en dypere følelse av ro og tilfredshet i livet ditt.
 • Bedre håndtering av smerte: Mindfulness har vist seg å hjelpe mennesker med kronisk smerte å håndtere smerten bedre og forbedre livskvaliteten.

Forbedret konsentrasjon og produktivitet

Mindfulness meditasjon kan også ha positive effekter på konsentrasjonsevnen din og produktiviteten i arbeid og studier. Her er noen av fordelene:

 • Økt konsentrasjon: Mindfulness hjelper deg med å utvikle en sterkere evne til å fokusere og konsentrere deg om oppgavene du utfører.
 • Bedre hukommelse: Regelmessig meditasjon kan forbedre hukommelsen og hjelpe deg med å huske viktig informasjon lettere.
 • Økt kreativitet: Mindfulness meditasjon kan stimulere kreativ tenkning og hjelpe deg med å finne nye og innovative løsninger på problemer du står overfor.
 • Bedre beslutningstaking: Å være mer oppmerksom på dine egne tanker og følelser kan hjelpe deg med å ta bedre og mer informerte beslutninger, både i arbeid og i personlige forhold.

Mindfulness meditasjon har utallige fordeler for både kropp og sinn. Ved å praktisere mindfulness kan du forbedre den fysiske og mentale helsen din, redusere stress og øke trivselen, samt forbedre konsentrasjonen og produktiviteten i hverdagen. Ta deg tid til å utforske denne kraftfulle praksisen, og du vil oppdage en verden av indre ro og klarhet som vil berike livet ditt på mange måter.

Hvordan opprettholde en meditasjonspraksis

Mange opplever at det kan være vanskelig å opprettholde en meditasjonspraksis. Jeg vil derfor dele noen av mine erfaringer og innsikt om hvordan du kan opprettholde en meditasjonspraksis og integrere mindfulness i hverdagen din. 

Vi vil utforske viktig struktur for å gjøre meditasjon til en vane. Vi skal utforske vanlige utfordringer, løsninger, og anbefale inspirerende bøker og ressurser for å forbedre meditasjonspraksisen din. La oss begynne!

Slik gjør du mindfulness meditasjon til en vane

Å gjøre mindfulness meditasjon til en vane kan være utfordrende, men med noen enkle grep kan du få det til å bli en naturlig del av hverdagen. Her er noen tips for å hjelpe deg på vei:

 1. Sett av tid: Bestem deg for et tidspunkt hver dag som passer for deg å meditere. Det kan være om morgenen, ettermiddagen eller kvelden. Prøv å holde deg til samme tidspunkt hver dag for å skape en rutine.
 2. Start smått: Begynn med korte meditasjonsøkter på 5-10 minutter og øk gradvis lengden på øktene dine etter hvert som du blir mer komfortabel med praksisen.
 3. Finn et rolig sted: Sørg for å finne et rolig og behagelig sted der du kan meditere uten forstyrrelser.
 4. Gjør meditasjonen behagelig: Sitt eller ligg i en komfortabel stilling og bruk eventuelt en pute eller et teppe for ekstra støtte og komfort.
 5. Bruk en påminnelse: Sett en påminnelse på telefonen eller kalenderen din for å minne deg på når det er tid for meditasjon - ditt lille pusterom!
 6. Vær tålmodig og snill mot deg selv: Husk at det tar tid å utvikle en ny vane, så vær tålmodig og snill mot deg selv underveis. Ikke vær for kritisk hvis du ikke får det til perfekt med en gang.

Vanlige utfordringer og hvordan overvinne dem

Det er normalt å støte på utfordringer når du begynner med mindfulness meditasjon. Her er noen vanlige utfordringer og hvordan du kan overvinne dem:

 1. Tanker og distraksjoner: Det er naturlig at tankene vandrer under meditasjon. Når du merker at tankene dine vandrer, aksepter det uten å dømme og før oppmerksomheten tilbake til pusten din eller ditt meditasjonsobjekt.
 2. Ubehag og rastløshet: Hvis du føler ubehag eller rastløshet under meditasjonen, kan du prøve å justere stillingen din eller endre meditasjonsteknikken.
 3. Manglende motivasjon: Hvis du sliter med motivasjonen, kan du prøve å minne deg selv på hvorfor du ønsker å meditere og de potensielle fordelene det kan gi. Du kan også prøve å meditere sammen med andre eller delta i en meditasjonsgruppe for å få støtte og inspirasjon.
 1. Forventninger: Å ha urealistiske forventninger om meditasjon kan føre til skuffelse og demotivering. Husk at meditasjon er en prosess og at det tar tid å se resultater. Vær tålmodig og gi deg selv rom for å lære og vokse.
 2. Tidspress: Hvis du føler at du ikke har nok tid til å meditere, kan du prøve å finne små øyeblikk i løpet av dagen der du kan praktisere kortere meditasjoner. Du kan også prøve å integrere mindfulness i daglige aktiviteter som å spise, gå eller vaske opp.

Inspirerende bøker og ressurser for å forbedre din meditasjonspraksis

Å lese bøker og utforske ressurser om mindfulness og meditasjon kan være til stor hjelp for å utvide kunnskapen din og holde motivasjonen oppe. Her er noen av mine favorittbøker og ressurser:

 1. "The Power of Now" av Eckhart Tolle: Denne boken er en klassiker innen mindfulness og personlig utvikling. Den lærer deg å være mer tilstede i øyeblikket og å slippe tak i negative tankemønstre.
 2. "Meditasjon for nybegynnere" av Jack Kornfield: Denne boken gir en grundig innføring i mindfulness meditasjon og gir praktiske råd for å integrere det i livet ditt.
 3. "10% Happier" av Dan Harris: Dette er en morsom og underholdende selvbiografi om forfatterens reise inn i verden av meditasjon. Det gir en nyttig innføring i mindfulness uten å være for alvorlig.

Jeg håper disse tipsene og ressursene kan hjelpe deg med å opprettholde og forbedre meditasjonspraksisen din. Husk å være tålmodig og gi deg selv tid til å utvikle din praksis. Med litt innsats og engasjement kan meditasjon bli en viktig del av din daglige rutine og gi deg mange positive fordeler for kropp og sinn.


Har du spørsmål eller kommentarer, bruk gjerne kommentarfeltet under 😊

Oppmerksom hilsen

Svein Erik med håndskrift

FAQ

Hva er mindfulness?

Mindfulness er en mental tilstand der man er fullt til stede i øyeblikket, bevisst og aksepterende overfor egne tanker, følelser og sansninger, uten å dømme eller la seg rive med av dem.

Hvordan starter jeg med mindfulness meditasjon?

Begynn med å finne et rolig sted, sitt komfortabelt, lukk øynene, og fokuser på pusten. Hver gang tankene dine vandrer, bring oppmerksomheten tilbake til pusten. Praktiser dette i 5-10 minutter hver dag og øk gradvis tiden.

Hva er fordelene med mindfulness-meditasjon?

Begynn med å finne et rolig sted, sitt komfortabelt, lukk øynene, og fokuser på pusten. Hver gang tankene dine vandrer, bring oppmerksomheten tilbake til pusten. Praktiser dette i 5-10 minutter hver dag og øk gradvis tiden.

Hvordan kan jeg praktisere mindfulness i hverdagen?

Du kan praktisere mindfulness i hverdagen ved å rette oppmerksomheten mot nåværende oppgaver, observere dine tanker og følelser uten å dømme dem, lytte aktivt til andre, og ta korte pauser for å kjenne etter pusten og kroppen.

Hvordan overvinner jeg vanlige utfordringer i meditasjonspraksisen?

For å overvinne utfordringer som tanker og distraksjoner, ubehag og rastløshet, manglende motivasjon, urealistiske forventninger og tidspress, aksepteres dem uten å dømme. Prøv ulike metoder og hjelpemidler for å tilpasse tilnærmingen din.

Hva slags ressurser kan jeg bruke for å forbedre meditasjonspraksisen min?

Du kan utforske inspirerende bøker, apper, nettsider, kurs, meditasjonsgrupper og workshops for å lære mer og holde motivasjonen oppe.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAST NED HELT GRATIS

Stopp grublingen, lær deg å sortere tankene dine!

Infografikken for sortering av tankene våre er designet og signert av den unge kunstneren fra matgri.no

>