Mindful gange: Løsningen På Ditt Hverdagsstress!

Estimert lesetid:  minutter 

Introduksjon

Heisan, jeg er virkelig glad for at du er her og takknemlig for at du har valgt å bli med på denne reisen. Livet kan av og til være et virvar, eller hva? Stresset sniker seg inn på oss, dagene blir fylt til randen, og før vi vet ordet av det, er vi overveldet og utmattet. Men det er en løsning, en jeg har oppdaget og brukt i mange år nå, som jeg tror kan hjelpe deg like mye som det har hjulpet meg: mindful gange.

Kvinne rusler barfot på stranden

Mange voksne som sliter med stressrelaterte problemer, har rapportert gjennom forskningsarbeid å oppleve transformasjon og gjenoppdagelse gjennom å praktisere mindfulness, spesielt mindful gange.

Mindful gange: Hva er det?

La oss begynne med å definere hva mindful gange er. I sin enkleste form er det å gå mens du er fullt til stede i øyeblikket, oppmerksom på hvert skritt du tar, hver pust du tar, og hver følelse i kroppen din.

En voksen dame strekker hendene over hodet og nyter naturen og mindful gange.

Jeg vil oppmuntre deg til å legge spesielt vekt på ordene "hver følelse i kroppen din". Det du føler og merker i kroppen din, er helt essensielt i alt som handler om mindfulness eller oppmerksomt nærvær - dette er et viktig poeng.

Mindful gange en form for meditasjon som lar deg koble deg til nåtiden og redusere opplevelsen av stress. Jeg kom først over denne praksisen relativt seint som mindfulness-utøver. Det har en historisk sammenheng med egen sykdom og vanskeligheter med å kunne gå stødig.

Jeg var på et MBSR kurs, og en av de daglige øvelsene jeg gjorde var å gå med full oppmerksomhet. Jeg husker den første gangen jeg virkelig "fikk det" - følelsen av ro, av klarhet, av å være fullt og helt til stede. For meg var det en åpenbaring, og det endret hvordan jeg oppfattet mine egne muligheter og hvor enkelt livet egentlig kan være - selv når det stormer.

Mindful gange: Hvordan praktiserer du det?

Å praktisere mindful gange er ganske enkelt, men som med alle ferdigheter, kan det ta litt tid å mestre. Her er noen trinn jeg har funnet nyttige i min egen praksis, og som jeg tror kan hjelpe deg. Hvis du ønsker å utforske en annen form for mindfulness-praksis, kan du også prøve mindful drikking av te.

 1. Finn et rolig sted: Dette kan være et rom i hjemmet ditt, en sti i en park, eller et annet sted der du føler deg komfortabel og kan gå uten for mye forstyrrelse. For meg har forskjellige steder forskjellige energier. Jeg elsker å gå langs stranden, føle sanden mellom tærne, høre bølgene bryte mot kysten - ofte ferierelatert.
  Mer hverdagslig for meg, blir det å gå i skogen, omgitt av trær og fuglesang - og bare lytte mens du legger merke til hvert enkelt skritt du tar.
  I tillegg til å være til stede i hvert enkelt skritt, kan man også fokusere på detaljene i omgivelsene. Legg merke til lukten av trærne, følelsen av vinden på huden og de ulike fargene på bladene. Dette kan gi en dypere følelse av tilstedeværelse og hjelpe med å forsterke opplevelsen av ro og avslapning.
  Å legge merke til detaljene i naturen rundt seg kan også hjelpe med å forbedre ens forhold til miljøet og gi en følelse av takknemlighet for verden rundt oss. Så neste gang du går en tur i skogen, prøv å legge merke til alt det vakre og interessante rundt deg, og la det hjelpe deg med å være til stede i øyeblikket og gi deg en dypere følelse av ro og velvære i nuet.
 2. Pust dypt: Før du begynner å gå, ta et øyeblikk for å sentrere deg selv. Lukk øynene dine, ta noen dype, langsomme puster, og la alle dine bekymringer falle bort. Jeg liker å forestille meg at hver utpust er en sjanse til å slippe noe jeg ikke lenger trenger - en bekymring, en frykt, en negativ tanke.
 3. Begynn å gå: Åpne øynene dine og begynn å gå i et rolig, behagelig tempo. Føl hvordan føttene dine berører bakken, merk bevegelsen i kroppen din, og vær oppmerksom på pusten din. Det kan være nyttig å synkronisere pusten din med skrittene dine, for eksempel ved å puste inn på to skritt og puste ut på to skritt. Prøv deg litt fram og se hvordan deg fungerer for deg, det viktigste er at du puster mens du går.
 4. Vær tilstede: Når tankene dine begynner å vandre, forsiktig rett oppmerksomheten tilbake til øyeblikket. Følg hvert skritt, hver pust, hver bevegelse. Dette er kanskje den vanskeligste delen, men også den mest givende. Det er her vi virkelig begynner å bygge vår evne til å være til stede og bevisste.
 5. Avslutt økten: Når du er ferdig med din økt av mindful gange, ta et øyeblikk for å merke hvordan du føler deg. Pust dypt, strekk litt, og bær denne følelsen av ro og tilstedeværelse med deg resten av dagen. Jeg liker å avslutte hver økt med noen øyeblikk av takknemlighet, for å anerkjenne gaven det er å være i stand til å oppleve øyeblikket.

Jeg husker en gang da jeg skulle på en fagsamling, og jeg kunne kjenne stresset bygge seg opp. På veien til fagsamlingen gikk jeg innom en nærliggende park og praktiserte mindful gange i ca 10 minutter. Det var som om jeg hadde trykket på en reset-knapp. Alle bekymringene og stresset forsvant, og jeg kunne tusle rolig avsted til fagsamlingen med en fornyet følelse av ro og klarhet.

Hvis du ønsker å utforske en annen form for mindfulness-praksis som kan integreres i ditt daglige liv, kan du også prøve mindful rengjøring.

Foten til en dame som går barfot på blader

Mindful gange i hverdagen

En av de flotte tingene med mindful gange er at det kan praktiseres nesten hvor som helst og når som helst. Du trenger ikke et spesielt sted eller en spesiell tid. Du kan praktisere det på vei til jobb, mens du går tur med hunden, eller mens du handler. En annen aktivitet som kan utføres med mindfulness er drikking av te. Alt du trenger er viljen til å være til stede og oppmerksom.

Jeg har funnet stor nytte i å praktisere mindful gange i min daglige rutine. Når jeg går til postkassen, når jeg går en tur med hunden, eller når jeg bare tar en pause fra arbeidet mitt. Det er disse små øyeblikkene av tilstedeværelse som virkelig kan gjøre en forskjell i livet vårt.

Jeg har også opplevd hvordan det kan endre dynamikken i møter og samhandlinger. For eksempel, før jeg går inn i et møte, tar jeg et par minutter til å gå mindfult, kjenne føttene mine mot bakken, fokusere på pusten. Dette hjelper meg å komme inn i møtet med et klarere hode, mer tilstede, og bedre i stand til å lytte og reagere på en oppmerksom og effektiv måte.

I tillegg til mindful gange, kan du også utforske andre mindfulness-øvelser som mindful rengjøring for å skape ro og bevissthet i dine daglige gjøremål.

Personlige erfaringer og anekdoter med mindful gange

Gjennom årene har jeg hatt gleden av å se andre mennesker oppleve de transformative effektene av mindful gange. En av mine tidligere kurskollega, en travel forretningskvinne og psykolog, delte en gang med meg hvordan hun begynte å ta fem minutter ut av lunsjpausen sin hver dag til å gå mindfult. Hun tok en kort tur rundt kontorbygningen, og bruke tiden til å være oppmerksom på hvert skritt, hvert pust. Hun fortalte meg at denne praksisen gjorde en enorm forskjell i hennes liv. Hun merket en reduksjon i stressnivået, og hun følte seg mer fokusert og til stede i arbeidet sitt. Dette er bare en av mange historier jeg har hørt om kraften av mindful gange.

En kvinne går mindful i et kontorlandskap

En annen, en uførepensjonert mann i slutten av femtiårene, fortalte meg at han begynte å praktisere mindful gange på sin daglige tur i parken. Han sa at det åpnet en helt ny verden for ham. Han begynte å legge merke til ting han aldri hadde sett før - fargene på blomstene, lyden av vinden i trærne, følelsen av solen på huden hans. Han fortalte meg at det ikke bare reduserte stressnivået hans, men det ga ham også en dypere takknemlighet og forståelse for verden rundt ham.

Konklusjon

Så, der har du det - et dypere dykk inn i verden av mindful gange. Jeg håper du vil gi det en sjanse. Hvis du er interessert i å utforske andre former for mindfulness, kan du også prøve mindful drikking av te. Husk, det handler ikke om å prestere eller oppnå noe, det handler bare om å være til stede. Om å finne et øyeblikk av ro midt i kaoset i hverdagen. Om å være snill mot deg selv og ta deg tid til å puste og bare være.

Mindful gange har vært en velsignelse i mitt eget liv, og jeg tror det kan være det samme for deg. Så neste gang du føler deg stresset eller overveldet, hvorfor ikke ta et øyeblikk for å prøve det? Du kan bli overrasket over hvor stor forskjell det kan gjøre.

Husk, vi er alle på en reise, og hver reise begynner med et enkelt skritt. La det skrittet være et skritt av mindfulness, et skritt av bevissthet, et skritt mot indre ro. Lykke til på reisen, og husk å være snill mot deg selv underveis.

Takk for at du leste hele artikkelen, og jeg ser frem til å høre om dine erfaringer med mindful gange. Hvis du har noen spørsmål, kommentarer eller bare vil dele din egen historie, er jeg alltid her for å lytte. Tross alt, vi er alle på denne reisen sammen, og det er ved å dele og støtte hverandre at vi virkelig kan vokse og trives.

Etterord

Før jeg avslutter, vil jeg gi deg et par avsluttende tanker og oppmuntring. Ikke bli motløs hvis du finner det vanskelig i begynnelsen. Husk at mindfulness er en praksis, og som alle praksiser, tar det tid å utvikle. For å utvide praksisen, kan du også prøve mindful drikking av teDet er ikke et mål å nå, men en reise å foreta.

Ikke vær for hard mot deg selv hvis tankene dine vandrer, det er en del av menneskets natur. Vi trenger ikke å stoppe tankene våre når vi praktiserer mindfulness, men heller lære å ikke la dem styre oss. Vi kan merke tankene og deretter la dem gå, og deretter vende tilbake til nåtiden igjen og igjen.

Og til slutt, husk å nyte reisen. Mindful gange er en mulighet til å virkelig koble deg til deg selv og verden rundt deg, til å oppleve den dype gleden og roen som kommer fra å være fullt til stede. Jeg håper du finner like mye glede og fred i denne praksisen som jeg opplever.

Takk igjen for at du tok deg tid til å lese. Jeg gleder meg til å høre om dine opplevelser og til å fortsette denne reisen sammen. Husk, hvert skritt er et skritt mot indre ro og velvære. Lykke til, og husk å puste.

Svein Erik med håndskrift
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAST NED HELT GRATIS

Stopp grublingen, lær deg å sortere tankene dine!

Infografikken for sortering av tankene våre er designet og signert av den unge kunstneren fra matgri.no

>