Hva er mindfulness og hva kan det brukes til?

Estimert lesetid: minutter

Siste oppdatering: august 18, 2021

Svein Erik

Hva er mindfulness, er det et spørsmål du er nysgjerrig på? Da er du kommet til rett sted. De neste 8 minuttene vil jeg, Svein Erik fra kronglete.no,  svært gjerne lose deg gjennom hva som ligger i begrepet, og hva som fanget min interesse for å ta i bruk mindfulness i hverdagen.

More...

Oppmerksomt nærvær = mindfulness

norsk brukes oppmerksomt nærvær eller oppmerksomhetstrening  synonymt med mindfulness.

I psykologien beskrives mindfulness som en egenskap alle har og som kan styrkes ved øvelse.

SE FOR DEG:

En ny dag gryr og solen gløtter over horisonten. Hvordan forløper så dagen din videre? Unner du deg tid til en god frokost, og kjenner på den deilige duften av nylaget kaffe, mens du koser deg med dagens avis? Eller er du en av dem som hyler innpå kaffen med fare for å brenne seg i halsen, mens du strever med å få barna inn i bilen for å rekke barnehagen før jobb?

Mange av oss haster oss gjennom livet og lever store deler av det på autopilot. 

Det kan være alt fra morgenstell og levering av barna i barnehage, private relasjoner til jobbrelaterte oppgaver.

Vi følger strømmen og unngår å velge. Vi glemmer å være tilstede her og nå mens det skjer, og tar ubevisste valg oftere enn vi kanskje er klar over. Kanskje du ikke er klar over at du har et valg?

Visste du at gjennomsnittsmennesket lever ca 30% i tiden sin i “her og nå”, mens resten av tiden leves i fortiden eller for noe som skal skje i fremtiden.

Er det en hensiktsmessig måte å leve på?

Hvorfor er mindfulness godt for helsen din?

Fremfor å haste fra det ene til det andre mens du tenker på noe helt annet, er det helsemessige fordeler ved å være helt tilstede i det som hender akkurat her og nå. 

Tilstedeværelse kan blandt annet:

 • Senke stressnivået
 • Senke blodtrykket
 • Redusere eller fjerne kroniske smerter
 • Tilføre deg mer overskudd i hverdagen
 • Økt empati og medfølelse
 • Bedre konsentrasjonsevnen
 • Redusere grublerier
 • Gi økt bevissthet og selvforståelse
 • Gi nevroplastiske endringer i hjernen

Hele prosessen med å være mindful har faktisk en positiv biologisk effekt helt ned på cellenivå, i følge Jon Kabat-Zinn.

Hva er mindfulness eller mindfulness meditasjon?

Den grunnleggende treningen for å bli mer oppmerksom og tilstede i hverdagen oppnås gjennom oppmerksom meditasjon - mindfulness meditasjon.

En liten vane med store helsemessige fordeler

Livet vårt påvirkes av våre vaner eller uvaner. 

Ved å daglig praktisere mindfulness meditasjon etablerer du en positiv og sunn vane, med flere helsemessige fordeler. 

Metoden gir en mental styrketrening hvor en av basal-øvelsene er fokus på pusten . Pusten skjer alltid her og nå, og er et lett tilgjengelig redskap for å bringe oppmerksomheten til det som skjer akkurat nå. 

Det er en øvelse som kan tas i bruk når som helst og hvor som helst, og hjelper deg til å holde fokus.

TENK AT:

Pusten din er som ferskvare. Du kan ikke puste om igjen den pusten du pustet i sted, eller puste neste pust nå. Den eneste pusten du har er den du har her og nå, akkurat i dette øyeblikket

Mindfulness meditasjon er en katalysator til oppmerksomt nærvær og tilstedeværelse
 • Mindfulness meditasjon er treningsformen for å styrke oppmerksomheten vår, og kalles derfor også oppmerksomhetstrening.

 • Mindfulness er måten vi er oppmerksomt til stede, altså oppmerksomt nærvær.

Meditasjonsøvelsen har ikke noe mål i seg selv, kun å observere med åpent sinn og kjenne på de kroppslige reaksjonene uten å handle på dette. Mindfulness meditasjon brukes på mange forskjellige fagområder innen psykologi og medisin, som behandling i psykoterapi, smertebehandling og stressmestring.

Fakta

 • Over tid vil mindfulness meditasjon føre til ro i sinnet, økt oppmerksomhet og tilstedeværelse.

Myte

 • Mindfulness meditasjon er en avspenningsøvelse, som skal fjerne alle tankene i hodet vårt.

Meditasjonsøvelser er relativt enkle å utføre, men uten kyndig veiledning kan det likevel være vanskelig å holde ut over lengre tid.  

Foreta rasjonelle og bevisste handlinger

Hjernen er et helt utrolig organ med ufattelig potensiale. 

Hvorfor ikke bruke det potensialet gjennom bevisste valg og styre hjernen i en retning som kan gi deg bedre livskvalitet?

Oppmerksomhet er nøkkelen til et helsemessig rikere og lykkeligere liv. Man trenger ikke være syk for å begynne med mindfulness meditasjon, men den kan brukes både i behandling og forebygging av ulike typer helseplager. Du kan se på det som en investering i helse og velvære gjennom hele livet. Meditasjonsformen kan passe for mennesker i alle aldersgrupper.

Det er viktig å være klar over at mindfulness gjennom meditasjon ikke er den eneste måten å være mindful eller oppmerksom på.

Den virkelige mindfulness praksis er hvordan vi lever livet vårt øyeblikk for øyeblikk uansett hva vi gjør og under alle omstendigheter - Jon Kabat-Zinn

Mindfulness kan praktiseres gjennom hele dagen, på jobb, hjemme og når du er sammen med andre. Det handler om å være oppmerksomt tilstede i øyeblikket. Ved å praktisere mindfulness meditasjon og leve et liv i oppmerksomt nærvær vil du kunne se flere positive endringer i livet ditt.

Blir det forsket på effekten av mindfulness?

Det forskes mye på mindfulness, men hvor mange studier som er publisert i 2021 har jeg pr. dags dato ikke oversikten over. Bare i 2016 ble det publisert i overkant av  700 studier som omhandlet mindfulness. 

Problemet med mye av forskning på dette temaet er at det er mange små studier og av varierende kvalitet. 


Mye materiale er også basert på spørreskjema, som kan være vanskelig å tolke. Derimot kan det være enklere å tolke blodprøver og vurderinger fra MR avbildninger av hjernen. Da kan man ta prøver før, etter og underveis. 


Uansett metode er det både fordeler og ulemper, så det er svært ønskelig med både flere og større internasjonale studier som omhandler effekten av mindfulness.

Er du interessert i forskning på mindfulness, finnes det bl.a. noen norske artikler på forskning.no

Mindfulness i praksis

Bli en observatør av dine egne tanker, ikke la følelser ta styring over livet ditt. Ta heller styring over følelsene. Det vil gi deg mental styrke, frihet og glede i eget liv. 

I tillegg til å bli mentalt sterkere og kanskje mer fornøyd med deg selv, kan du bevisst være med på å forme og utvikle hjernen din til det bedre. Hjernen har nevroplastiske egenskaper som betyr at vi kan påvirke og vedlikeholde signalstrukturer eller etablere helt nye signalveier.

Å praktisere oppmerksomt nærvær kan endre livet ditt!

Mindfulness har gjort meg oppmerksom på hvordan jeg sanser øyeblikkene i hverdagen og måten jeg opplever stress. For meg består mindfulness av tre elementer: mindfulness meditasjon, mindful yoga og leve mindful  gjennom oppmerksomt nærvær.

Hvor lang tid tar det å lære seg å være mindful?

Det er en måte å leve på, som varer og perfeksjoneres gjennom hele livet. Men positive endringer er fullt mulig å oppnå allerede etter kort tid. Motivasjon er også en faktor for hvordan “reisen” vil utfolde seg.

Jeg har praktisert mindfulness meditasjon i vel 10 år, og ser frem til hvordan reisen kan utfolde seg i årene som kommer.

Litt om min erfaring med mindfulness

Jeg lever med kroniske smerter og har ved å praktisere mindfulness meditasjon opplevd å få pusterom fra smertene. 

Nedtrapping av sterke smertestillende medikamenter virket håpløst for noen år siden, men å avslutte et slikt regime var for meg helt utenkelig.

Gjennom å praktisere oppmerksomt nærvær i hverdagen er behovet for reseptbelagt smertestillende medikamenter ikke lenger tilstede. Mitt første møte med mindfulness meditasjon ble en ren desperasjon for å oppnå bedre livskvalitet. Motivet mitt den gang var kanskje ikke helt i tråd med at meditasjon er en måte å være på, ikke for å oppnå et spesielt mål. 

Drivkraften var å gi slipp på grublingen over alt jeg hadde mistet gjennom sykdom, for å heller finne tilbake til hva jeg faktisk har av iboende ressurser.

Håpet om å få en bedre håndtering av smertene mine var også en sterk motivasjonsfaktor.

For meg har det vært en lang vei å gå, og nå har jeg kommet dit hen at jeg ønsker å fordype meg ytterligere, gjennom å bli sertifisert mindfulness instruktør.

Sitter du igjen med spørsmål om emnet «hva er mindfulness» eller lurer på om mindfulness meditasjon kan være noe for deg? Legg igjen en kommentar eller ta direkte kontakt, jeg svarer på alle e-poster etter beste evne. 

Ønsker deg en fortsatt fin dag i oppmerksomt nærvær.

Sign svein erik

Har du kjent på følelsen: "Jeg burde føle meg glad og fornøyd..."

Lev her og nå, bli inspirert med mindfulness i hverdagen. Praktiske tips for å finne tilbake til dine indre ressurser - levert rett i din innboks. *

* Du kan helt enkelt og når som helst melde deg av. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vill du vite mer? Ta en titt på disse blogg artiklene 

>