• You are here:
  • Home »

Hva er Glukagon?

Har du hatt diabetes type1 en stund, har du mest sannsynlig gjennomgått en eller flere episoder med alvorlig hypoglykemi eller føling, som mange kaller det.

Det kan være problemfritt med det helsevesenet vi har i Norge, men hva om det skjer i utlandet? Da kan det være avgjørende å ha en sprøyte glukagon lett tilgjengelig. Alternativt kan en alvorlig hypoglykemi være dødelig.  

Glukagon

Forberedelser

Glukagon er et hormon, som bukspyttkjertelen skiller ut for å motvirke lavt blodsukker. Dette hormonet kan kjøpes på apoteket i form av en to-komponent sprøyte.  Som diabetiker får du dette på blå resept, som du må be legen din om.

Opplæring

Ved å ha glukagon lett tilgjengelig er du et godt steg på vei. Det neste man må tenke på er å informere sine nærmeste eller en/to personer i reisefølget hvordan en slik sprøyte skal brukes. Medikamentet taes i bruk når du som diabetiker er bevisstløs p.g.a. lavt blodsukker, derfor trenger du noen som kan hjelpe deg.

Det er en enkel bruksanvisning levert sammen med sprøyten, men å lese den for første gang når din kjære ligger bevisstløs på gulvet med hypoglykemi, er ikke å anbefale. Det er en mye bedre tilnærming å gjøre dette under rolige og kontrollerte omgivelser. Har du en glukagon sprøyte som er gått ut på dato, kan du øve med en slik hvordan du skal blande komponentene.

Det kan være vanskelig å vurdere bevissthetsnivå for en som aldri har gjort det før. Når man lærer førstehjelp får man beskjed om å riste i personen, rope navnet og eventuelt knipe vedkommende i huden på halsen. Hvis personen ikke reagerer er han/hun bevisstløs. Er man i tvil, er det bedre å sette glukagonsprøyten enn å ikke gjøre det, siden hypoglykemi kan være livstruende.

Huskeliste

  1. Ha glukagon tilgjengelig.

  2. Lær dine nærmeste hvordan sprøyten settes.

Da først er du godt forberedt på en situasjon som forhåpentligvis aldri vil skje. Dersom alvorlig hypoglykemi skulle inntreffe, kan glukagon være livreddende og dine nærmeste er godt forberedt på hvordan de kan hjelp deg på best mulig måte.

Oppbevaring

Glukagon liker ikke varme og må oppbevares i kjøleskapet til det skal brukes, på samme måte som insulin. Det kan derfor være lurt å ha en oppbevaringsløsning til insulin og glukagon dersom du skal reise langt og til varme strøk. Medikamentet tåler fint kortere opphold i romtemperatur opptil ca 25 °C, men en god regel for å ikke få en forringelse av medikamentet, er å bruke kjøleskap til oppbevaring når det er tilgjengelig.

Ha alltid insulin og andre medisiner i håndbagasjen, tilfelle kofferten ikke kommer fram.

Oppsummering

Jeg mener at alle type1 diabetikere, godt regulert eller ei, trenger å ha glukagon lett tilgjengelig. Uforventede ting kan skje, enten man er på reise eller hjemme. Det er faktisk en egen lov for det, Murphy’s lov.

Det er beregnet at 2-4% av alle dødsfall hos diabetikere skyldes hypoglykemi (Marit Bjørgaas, Tidsskrift for den norske legeforening, 2000). Å informere om glukagon er ikke ment å skape frykt, men å gi en beredskap som gir trygghet, på samme måte som å lære seg generell førstehjelp.

Gjør som mange av våre lesere, abonner på nyhetsbrevet for ekslusivt innhold!

Vi liker heller ikke spam og vil kun sende deg relevant informasjon. 

* Valgfritt

>