Kronglete.no
Del med andre

Har du en reserveløsning for insulinpumpe?

Du er på ferie og nyter gode dager. En vakker morgen blir stillheten brutt av en brutal alarm fra insulinpumpen. Pumpefeil - hva nå? Er du forberedt på en slik situasjon? Det var ikke jeg.

Ramme alvor 

Denne innledningen kunne vært en fiksjon, men det er dessverre noe jeg erfarte sommeren 2016 da jeg og min familie var på ferie på Gran Canaria.

Det var første morgen etter ankomst, og stemningen var på topp. En varm sommerbris møtte meg da jeg åpnet døren til terrassen for å forberede feriens første frokost. Denne idyllen ble brått avbrutt da insulinpumpen pep iltert i lommen på shortsen. Displayet var mer eller mindre dødt. Etter å ha skiftet batteri flere ganger, erklærte jeg pumpen for død. Jeg kjente panikken begynte å bre seg i kroppen…..hva gjør jeg nå?

Behandlingshjelpemidler

Etter det første sjokket hadde lagt seg, ringte jeg til Norge og avdeling for behandlingshjelpemidler for å få hjelp. Heldigvis var det hjelp å få. Vel, hjelp og hjelp fru Blom. De kunne dessverre ikke sende meg en ny pumpe til Gran Canaria, men de kunne sende den til min far, som igjen kunne sende den videre - på eget ansvar.

For å gjøre en lang historie kort…..var det en hjelpsom utleier som ble redningen. En representant for firmaet vi hadde leid feriebolig hos skulle lykkeligvis til Gran Canaria neste dag og var svært hjelpsom. I hu og hast ble erstatningspumpen sendt til firmaet i Oslo, og neste morgen fikk jeg den levert på døren.

Denne historien kunne endt helt annerledes, men jeg hadde griseflaks og fikk ferien reddet. Alternativt måtte jeg har reist hjem for å hente pumpen egenhendig.

Jeg er utrolig takknemlig for at det finnes mennesker som er villig til å hjelp andre, uten å skulle ha noen gevinst av det selv. For meg var det gull verd.

Reserveløsning for insulinpumpe

For å unngå å komme i "insulinknipe" i ferien er det viktig å ha en fungerende reserveløsning til pumpebehandlingen.

Hva er så en reserveløsning og hvordan fungerer det? Jeg har nå et alternativ insulinregime basert på sprøyter. Dette har jeg med meg ved opphold utenfor hjemmet som innebærer overnatting. Det er også en løsning hjemme dersom pumpeproblemer skulle oppstå, men enda viktigere på ferie - da er hjelpen lengre unna.

Har du brukt sprøyter før du startet opp med insulinpumpe, har du sannsynligvis en formening om hvordan dette må settes opp. Dersom du aldri har brukt sprøyter tidligere, null stress - det går helt fint!

Forberedelser

Det første du må gjøre er å bestille en time hos fastlegen din eller din diabetesbehandler. Fortell at du ønsker et alternativt insulinregime basert på sprøyter, som en nødløsning dersom insulinpumpen skulle svikte eller bli stjålet under et utenlandsopphold.

Få råd, veiledning og hjelp til å velge insulintyper og doser. For måltidsinsulin vil være naturlig å bruke samme insulintype som du benytter i insulinpumpen. I tillegg trenger du en langsomtvirkende insulin som skal erstatte insulinpumpens basalfunksjon. Denne settes om kvelden, og har en relativt høy dose i forhold til måltidsdosene.

I løpet av det siste året er det kommet noen nye langsomtvirkende insulintyper, som har en meget god og nærmest flat profil - disse er ikke så følsom for når du setter sprøyten. Det fungerer helt fint med noen timers slingringsmonn. Jeg bruker en langsomtvirkende insulin som heter Fiasp fra Novo Nordisk. Den bruker jeg faktisk daglig i tillegg til insulinpumpe, men det er en annen historie.

Flerbrukspenn eller ferdigfylte penner?

Jeg vil uten tvil anbefale flerbrukspenn, og begrunner det ut i fra miljøhensyn og mulighet for gjenbruk. Det blir mindre avfall ved bruk av ampuller fremfor ferdigfylte penner. Det tar i også mye mindre plass i håndbagasjen.

Ettersom dette er en reserveløsning for insulinpumpe, er det langt fra sikkert du får bruk for den i det hele tatt. Insulin er ferskvare og kostbar medisin, det derfor fint å kunne bruke den mens den ennå er holdbar. En ampulle beregnet på flerbrukspenn kan helt fint brukes til å fylle ampullen i insulinpumpen. Dermed kan all insulin brukes og ender ikke opp som søppel, slik som ubrukte ferdigfylte penner kan gjøre. Til vanlig bruker jeg å fylle mine ampuller til pumpen med insulin fra hetteglass.

Ender du opp med å velge løsningen med flerbrukspenn, be legen din om å få resept på to stykk flerbrukspenner i tillegg til insulinen.  Kanskje kan det være lurt å få en ny resept på Glukagon?

Prøvekjøre

Når du har hentet ut måltidsinsulin og basalinsulin (langsomtvirkende) til penner, er tiden kommet til å teste ut reserveløsningen din. Dette er ikke nødvendig, men min erfaring er at det kan lønne seg å se om systemet fungerer tilfredsstillende før du evt er helt avhengig av løsningen. Da har du også mulighet til å optimalisere regimet. Kanskje du må bytte en insulintype med en annen - av en eller annen grunn? Det er lurt å sjekke ut på forhånd, så slipper du å bruke ferien på det.

Når du har prøvd løsningen i en liten uke, eventuelt litt lengre dersom det var nødvendig med noen justeringer, har du en utprøvd og fungerende reserveløsning for insulinpumpen din.

Tips

Det kan være lurt å bruke forskjellig farge på pennene, for å ikke forveksle hva som er hurtigvirkende insulin og langsomtvirkende insulin.

Når du skal reise

Før du skal ut å reise, kan det være greit å lage en huskeliste for hva du må ha med deg av medisinsk utstyr. Husk å få med den nye reserveløsningen på listen. En løsning for å kunne holde insulinet kaldt kan være bra å ta med. Huskelisten er også grei å bruke når du skal reise hjem, så unngår du å reise fra insulinampuller eller andre medisiner i kjøleskapet i ferieboligen. Jeg kjenner nemlig noen som har gjort nettopp det…...uten å nevne navn.

Tilbake fra ferie

Når du er komme hjem igjen fra reisen, er det viktig å få pakket ut insulinen for å legge den tilbake i kjøleskapet for videre oppbevaring.

Sørg også for at du passer på utløpsdato for insulinampullene og bruk fra lageret ditt før utløpsdato - insulin er dyrt og må brukes. Du må også sørge for å fylle på etterhvert som du bruker fra reservelageret. Ellers kan du risikere at det er tomt når du virkelig trenger det.

Oppsummering

Insulinpenner kan være en nyttig reserveløsning for insulinpumpen din, som du kan ha bruk for på reise. Da slipper du å få ferien din ødelagt dersom uhellet skulle være ute. Prøv ut systemet ditt før du reiser, for å sjekke om det fungerer tilfredsstillende. En huskeliste kan være nyttig for å være sikker på at du får med deg alt du trenger, både når du skal reise ut og reise hjem.

Har du noen spørsmål eller kommentarer, skriv inn i kommentarfeltet under - så tar vi debatten.

Relaterte artikler

Forfatter

Svein Erik Gripsgård


Svein Erik er utdannet automasjonsingeniør. I tillegg har han videreutdannet seg med Praktisk Pedagogikk og ekstra fag i fysikk og informasjonsteknologi.


I sin yrkesaktive karriere har han arbeidet bl.a. på seismisk forskningsskip, vært lærer på teknisk fagskole og arbeidet som serviceingeniør og IKT-konsulent i helsevesenet.


De siste 20 årene har han spesialisert seg på sykdom, egen sykdom. Han er kreftoverlever og har flere autoimmune sykdommer som diabetes type 1, ME og kroniske smerter, som gir endel utfordringer i hverdagen.

Gjør som mange av våre lesere, abonner på nyhetsbrevet for ekslusivt innhold!

Vi liker heller ikke spam og vil kun sende deg relevant informasjon. 

* Valgfritt

  • Turid N. Gripsgård sier:

    Meget godt og informativt skrevet. Ser frem til nye innlegg.

  • >