Kronglete.no
Del med andre
Smart insulinpenn

Bedre diabeteskontroll med en smart insulinpenn?

Har du husket å sette insulindosen din? Er du som meg, er det lett å bli usikker på om dosen med insulin er injisert. Da er det er nyttig med smarte insulinpenner, den vet svaret. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva en smart insulinpenn er, og hvordan en slik penn kan gjøre hverdagen med diabetes enklere.

Fordeler med å bruke insulinpenn fremfor pumpe

I media skrives det mye om fordelene med å bruke insulinpumpe fremfor insulinpenn. Hvilke fordeler bruk av insulinpenner gir, er det ikke så mye fokus på. Noen fordeler må det være, for det er ganske mange som bruker insulinpenn, til tross for at alle norske type 1 diabetikere kan velge insulinpumpe dersom de ønsker det.

Fra mitt ståsted er kanskje den største fordelen med å bruke insulinpenn - frihet. Spesielt om natten, da trenger du ikke ha en insulinpumpe hengende rund deg. Insulinpenn er et verktøy du har med deg, mens en insulinpumpe blir en del av deg - et vedheng. For noen blir det å alltid være tilkoblet en insulinpumpe en så stor belastning at insulinpenner er det eneste praktiske alternativet.

Sommeren er den tiden i året, som gir brukere av insulinpenner ekstra stor frihet. Da er det bare å hoppe i havet uten å tenke på utstyr som må eller bør kobles av. For noen diabetikere vil en insulinpenn gi en god blodsukkerkontroll, men en insulinpumpe gir for de aller fleste en bedre kontroll over blodsukkeret på grunn av døgnbasert insulinprofil(er).

Smart insulinpenn

De smarte insulinpennene som nå er på vei inn på markedet vil gi insulinpumpene en etterlengtet konkurranse.

De første smarte insulinpennene fra Novo Nordisk var NovoPen 5 og NovoPen Echo. De har et display som viser hvor mange timer det er siden siste dose med insulin ble satt - inntil 12 timer etter dosen ble satt. 

Smart insulinpenn

NovoPen Echo, Foto: Mathilde Gripsgård

Jeg bruker en slik insulinpenn med Tresiba fra Novo Nordisk, i tillegg til insulinpumpe. Hvorfor jeg gjør det er en historie til en senere anledning.

Forskning og utvikling på bl.a. nye insulinpenner er en kontinuerlig pågående prosess, og nå kommer Nova Nordisk med pennen NovoPen 6 og NovoPen Echo Plus. Forbedringen i forhold til forrige generasjon insulinpenner, er at de er utstyrt med blåtannteknologi, for å kunne overføre data til eksterne apper, som f.eks mySugr appen. 

NovoPen 6 er en smart insulinpenn beregnet for voksne, med et intervall på 1 enhet og maks 60 enheter pr. injeksjon, mens NovoPen Echo Plus er en mer barnevennlig smart insulinpenn, med intervall på 0,5 enheter og maks 30 enheter pr. injeksjon.

De nye insulinpennene fra NovoNordisk begynner å ligne på noe smart. Injisert insulinmengde og tidspunkt for injeksjonen overført trådløst og automatisk inn i samme app eller system som blodsukkermålingene, er helt klart et stort skritt i riktig retning.

Finnes det alternativer til Novo Nordisk sine penner?

Bare for å ha det sagt: jeg skriver her om Novo Nordisk sine insulinpenner fordi det er det jeg har erfaring med. Det finnes alternativer, som for eksempel InPen fra Companion Medical, men dette produktet er kun tilgjengelig på det amerikanske markedet pr. nå.

Hverdagen for en diabetiker blir enklere når en kan sjekke en app for å se når og hvor mye insulin som ble injisert.

Før vi ser inn i krystallkulen for hvilke funksjoner smarte insulinpenner kan ha for å forenkle diabetesbehandlingen, skal vi oppsummere fordelene med dagens insulinpenn i forhold til insulinpumpe. 

Smart insulinpenn vs. Insulinpumpe

Insulinpenn

 • Tilpasset døgnprofil (Kan delvis tilpasses gjennom nyere langsomtvirkende insulintyper.)
 • Frihet  
 • Smartfunksjoner (Viser hvor mye insulin du injiserte sist gang og hvor mange timer siden siste dose (opptil 12 timer tilbake i tid). Kan overføre dose injisert og tidspunkt, til en app for senere analyse og vurdering.)
 • Alltid tilgjengelig (Har du glemt å ta med insulin til bolusdosene, da sliter du og må takke nei til mat.)

Insulinpumpe

 • Tilpasset døgnprofil
 • Frihet (Den må alltid henge et sted på kroppen, men over tid blir den en del av brukeren.) 
 • Smartfunksjoner (Bolus Wizard (beregner hvor mye insulin som må settes basert på aktiv insulin i kroppen. Kan tilføre kroppen insulin over en gitt tidsperiode. Viser til enhver tid når bolusdosene er injisert og hvor mye insulin som er aktiv i kroppen. Dette er kun noen eksempler på smarte funksjoner til insulinpumpe.)
 • Alltid tilgjengelig (Den er alltid hektet til kroppen)

Hva bringer fremtiden?

De smart insulinpennene som finnes på markedet nå, er trolig bare begynnelsen på hva disse pennene vil kunne få av funksjonalitet i årene som kommer. Diabetes er BIG Business og produsentene av insulinpenner vil nok kjempe for deres eksistens. 

Neste generasjon insulinpenner

Jeg tror neste generasjon smart insulinpenn vil kunne tilby flere muligheter og funksjonaliteter, som f.eks. kommunikasjon mellom insulinpenn og et CGM system (kontinuerlig glukosemåler).

Det vil kunne skje ganske raskt ettersom produsentene nå tar i bruk blåtannteknologi til sine smarte insulinpenner. Her er det kun manglede samarbeid på tvers mellom produsentene som vil være til hinder. Derfor er jeg en stor tilhenger av åpen kildekode eller smidige API løsninger, for å tilrettelegge for bedre integrasjon på tvers av systemer.

Neste naturlige funksjonalitet til en smart insulinpenn vil være at den selv beregner måltidsdosen og/eller korrigeringsdosen basert på verdien til CGM-systemet.

Har du hørt om smart insulin?

Jeg hadde aldri hørt om smart insulin før jeg kom over en pågående studie ved Universitetet i Birmingham. Studien startet 01.12.16, og er ferdig 31.12.19.

Smart insulin studie

Kort fortalt vil en injeksjon i døgnet kanskje være tilstrekkelig for fremtidens diabetikere. Insulinet ligger i «dvale» og aktiveres når det kommer i kontakt med glukose i blodet. Når alt insulinet i kroppen er brukt, må det injiseres en ny dose.

Dette er søt musikk i mine ører, men selv om studiet ved Universitetet Birmingham ender opp som vellykket, vil det ta tid før det blir startet en studie hvor mennesker bli involvert. Jeg er for såvidt klar og motivert allerede nå til å teste, skulle tilbudet dukke opp i løpet av 2020. Jeg har nemlig mange års erfaring som lab-rotte. 

Etter å ha blitt oppmerksom på smart insulin, lurer jeg på om det er behov for smarte insulinpenner og insulinpumper i fremtiden. Dette er et spennende tema jeg vil følge nøye i tiden fremover.

Konklusjon

Jeg tror at smarte insulinpenner vil kunne gi diabetikere en bedre diabeteskontroll - uten tvil. Insulinpenner trumfer insulinpumper på et viktig punkt, nemlig frihet. Dersom man kunne oppnå tilnærmet samme grad av diabeteskontroll med insulinpenn som med insulinpumpe, tror jeg mange flere ville valgt insulinpenn. Det vil også være samfunnsøkonomisk rimeligere.

Med nye og smartere insulinpenner tror jeg flere diabetikere kommer til å velge insulinpenn fremfor insulinpumpe. Det blir da et reellt valg uten at det nødvendigvis går på bekostning av diabeteskontrollen, slik det gjør til en viss grad i dag. Uansett hva diabetikeren velger å bruke, så er CGM - målinger en nødvendighet, og må være en del av systemet for å kunne oppnå en fullverdig diabeteskontroll.

Har du et spørsmål eller en kommentar til ditt valg av insulinpumpe eller insulinpenn? Bruk gjerne kommentarfeltet under.

Svein Erik

Relaterte artikler

Forfatter

Svein Erik Gripsgård


Svein Erik er utdannet automasjonsingeniør. I tillegg har han videreutdannet seg med Praktisk Pedagogikk og ekstra fag i fysikk og informasjonsteknologi.


I sin yrkesaktive karriere har han arbeidet bl.a. på seismisk forskningsskip, vært lærer på teknisk fagskole og arbeidet som serviceingeniør og IKT-konsulent i helsevesenet.


De siste 20 årene har han spesialisert seg på sykdom, egen sykdom. Han er kreftoverlever og har flere autoimmune sykdommer som diabetes type 1, ME og kroniske smerter, som gir endel utfordringer i hverdagen.

Gjør som mange av våre lesere, abonner på nyhetsbrevet for ekslusivt innhold!

Vi liker heller ikke spam og vil kun sende deg relevant informasjon. 

* Valgfritt

Add Content Block
 • Turid N. Gripsgård sier:

  Jeg har heldigvis ikke diabetes selv, og er svært takknemlig for det. En slik diagnose gir nok mange utfordringer på veien i livet. Etter nå å ha lest dine betraktninger, så synes jeg at en smart diabetespenn må være en fantastisk løsning for å kunne lette problemene og forenkle hverdagen for de som må være bærere av alle byrdene en slik sykdom medfører.

 • >